11 Kasım 2012 Pazar

Yunanistan - Makedonya seyahatinin ilk durağı: Kavala


Kavala, Kuzey Yunanistan'ın (Makedonya Bölgesi) en büyük ikinci şehri. İpsala sınır kapısına 192 km. uzaklıkta ve tamamı otoyol olan İpsala - Kavala arasında seyahat yaklaşık 1.5 saat sürüyor (yol boyunca ücretli geçişler var; her geçiş 2.40 €). Otoyoldan çıkıp Kavala'ya yaklaşırken Güney Fransa'nın döne döne denize inen sahil yollarını andıran son derece keyifli yollardan geçiliyor. Şehrin ilk görüldüğü tepede aracınızı sağa çekip Kavala'ya tepeden bakabileceğiniz bir park alanı mevcut; mutlaka bu manzaranın keyfini çıkartın.


Kavala'ya tepeden bakış // Samsung Galaxy S2

Kavala'ya Türkiye'den Metro Turizm'in otobüs seferleri bulunmakta: İstanbul - Selanik otobüsleri Kavala'da duruyor. Avrupa'nın bir çok şehrinden ve Ege'deki Yunan adalarından yaz aylarında charter uçuşlar ile veya Atina'dan haftanın her günü yapılan tarifeli seferler ile Kavala'ya uçmak mümkün. Kavala'nın uluslararası Büyük İskender Havaalanı (IATA Kodu: KVA) şehir merkezine yaklaşık 27 km uzaklıkta.

Kavala aslında Tekirdağ ile kardeş şehir ancak buraya mübadele esnasında Kapadokya - Göreme civarında yaşayan Rumlar yerleşmiş. 1387 - 1912 yılları arasında Osmanlı hakimiyeti altında kalmış şehirde bir çok noktada Osmanlı mimarisinin örneklerine rastlamak mümkün. Özellikle Kavala Kalesi'ne çıkan yoldaki cumbalı evler çok tanıdık bir mimariye sahip.


Günbatımında Kavala limanı // Samsung Galaxy S2

Kavala'da çat pat da olsa Türkçe konuşan çok insan var; davranışlar ve adetler de çok tanıdık. Ağaç gölgesinde hasır taburelerde tavla oynayıp kahvesini yudumlayanlar, girdiğiniz fırında yeni çıkmış mamulleri, meşhur kurabiyeleri tatmanız için ısrar edenler, yoldan geçenleri restoranlarına davet eden garsonlar ülkemizden alışık olduğumuz manzaralar. 


Kavala'nın meşhur kurabiyelerini yapan pastanelerden biri: Panetto // Canon 5d MkII + Canon 24-105mm f4

Eğer turizm enformasyon ofislerine uğrama alışkanlığınız varsa Kavala'daki ofis Erythrou Stavrou caddesi bitiminde, Eleftharias (Özgürlük) Meydanı'nda yer almakta. Yunanistan ile ilgili bir çok kitabın satıldığı, güncel etkinlikler ile ilgili biletlerin temin edilebileceği, Kavala ve Thassos haritalarının alınabileceği, oldukça ilgili gençlerin çalıştığı güzel bir ofis burası. Ayrıca ziyaret eden turistlere çok şık bir kutu içinde meşhur Kavala kurabiyesi hediye ediliyor.

Şehrin en belirgin yapıları Panagia Tepesi üzerine inşa edilmiş Kavala Kalesi ve limana inen yol üzerindeki su kemeri (Kamares)... Kemeri ilk inşa eden tam olarak bilinmese de Bizans şehirlerinde genelde kuyu ve sarnıç kullanıldığı için Roma döneminden kaldığı tahmin ediliyor. Ancak kemerin onarımının 16. yüzyılda Kanuni Süleyman döneminde Osmanlı tarafından yaptırıldığı ve bugünkü şekline kavuştuğu biliniyor. Kavala Kalesi de yine Bizans döneminde inşa edilmiş, Osmanlı döneminde de elden geçirilmiş. Kavala'ya tepeden bakmak için kaleye çıkmak isteyenleri yokuş yukarı zorlu bir yürüyüş bekliyor.


Kavala Kalesi // Canon 5d MkII + Canon 24-105mm f4

Kavala dendiği zaman bir çoğumuzun aklına Kavalalı Mehmet Ali Paşa geliyor. Lise yıllarında "Mısır Valisi", "Kavalalı İsyanı" başlıklarıyla hatırlayacağımız Kavalalı Mehmet Ali Paşa Osmanlının son yüzyılına damga vurmuş bir isim.

Konaklama: Airotel Galaxy // 27 El Venizelou St, Kavala 65302, Yunanistan

Yaban hayat ile ilgili gezdiğim ülkelerde çok iyi yerel rehberlerim, çok yakın arkadaşlarım olduğu için konaklayacak tesis seçiminde fazla zorlanmıyorum. Hele tek başıma gidiyorsam standartlarım oldukça düşük ve önceliğim hayvan hareketlerinin yoğun olduğu bölgeler. Ancak şehir gezilerinde eğer önceden giden bir arkadaşımdan tavsiye almadıysam booking.com ve tripadvisor.com sitelerine başvuruyorum. İlk durağı Kavala olan 8 günlük Yunanistan  - Makedonya gezisinde otel seçimlerimin hepsi çok başarılıydı...


Sahilde yürüyüş yolu ve Kavala Kalesi // Canon 5d MkII + Canon 24-105mm f4

Airotel Galaxy Kavala'nın tam göbeğinde, sahil kenarında yer alan büyük bir otel. Denize bakan odalar harika; kale, liman ve şehir merkezi elinizin altında. Aracınızı otelin kapalı otoparkına bırakıp tüm şehri yürüyerek gezmek mümkün. Otelin sahil tarafındaki girişinde bariyerli, sürekli bir görevlinin ilgilendiği yaklaşık 15-20 araç kapasiteli bir otoparkı var. Ancak burada yer olmasa dahi park büyük problem değil; otele 50 metre mesafede ücretsiz park yerleri mevcut.

Otelin denize bakan odalarının manzarası gerçekten çok güzel. Odalar 3 kişinin dahi rahatlıkla konaklayabileceği kadar büyük, banyosu da neredeyse oda kadar geniş. Son derece temiz, rahat yataklar ve yastıklar, klima, ücretsiz çay / kahve ve kapalı şişe su, dijital kasa, ütü masası ve ütü odanın standart özellikleri. 


3.kattaki odamın balkonundan Kavala manzarası // Samsung Galaxy S2

Açık büfe sabah kahvaltısının da sunulduğu 7. kattaki roof bar / restoran kesinlikle güneş batarken ziyaret edilmesi gereken bir yer. Her tarafı cam olan mekanda su kemeri, Kavala Kalesi, şehir merkezi, feribot iskelesi ayaklar altında. Akşamüstü içkinizi yudumlarken gün batımını, balığa çıkan balıkçı teknelerini seyretmek oldukça keyifli.

Web: http://www.airotel.gr/hotel/galaxy_hotel
Booking.com: http://www.booking.com/airotelgalaxy



Gece Kavala Kalesi ve liman // Canon 5d MkII + Canon 24-105mm f4

Restoran: Taverna Panos Zafira: Plateia Karaoli ve Dimitriou köşesinde | 20 Palteia Karaoli, Kavala, Yunanistan



Kavala'da bir çok restoran var. Özellikle sahil şeridindeki kafeler ve tavernalar her zevke hitap ediyor. Ancak bir restoran nefis deniz mahsulleri ile diğerlerinden ayrılıyor: Panos Zafira... Kavala seyahatinden önce ismini duyduğum bu meşhur restoran merkeze 5 dk, limana 2 dk yürüyüş mesafesinde. Bir aile işletmesi olan mekanın adı Panos ve Zafira restoranı işleten çiftin isimleri. Tüm mezeleri ve balıkları nefis gözüken restoranda seçtiklerimiz şöyleydi:


Ahtapot // Panos Zafira // Samsung Galaxy S2

- Kabak, patlıcan, biber kızartma (Yanında süzme yoğurt ile servis ediliyor. O kadar güzeldi ki ikinci porsiyon sipariş edildi.)
- Lakerda (Kendi üretimleri olan lakerda, son zamanlarda yediklerimin en iyisiydi.)
- Ahtapot (Yunanistan'da alışıldığı üzere güneşte kurutulmuş ahtapot, kömür ateşinde pişirilip zeytinyağı, sirke ve yanında limon ile servis ediliyor)
- Greek salad (Yunan salatası sofraların olmazsa olmazı. Bizim çoban salatadan farkı domates, salatalık, halka soğan ve biberlerin iri iri doğranması ve salatanın üzerinde beyaz (feta) peynir ile servis edilmesi. Salatanın dibinde en az 2 parmak kalınlığında zeytinyağı olmalı.)
- Sardalya ızgara (Kömür ateşinde pişirilen sardalyadan 2 porsiyon yenildi.)
- Fiyat: 47 Euro (3 kişi için toplam fiyat)

Trivia:
* 2004 yılında çıkarttığı hit single Gia ile dünya listelerinde önemli yerlere gelen, o dönem ülkemizde de çok popüler olan Despina Vandi Kavalalı... // http://www.despinavandi.gr

* Kavala'nın en meşhur ürünü Kavala Kurabiyesi...


Kavala kurabiyes // Panetto pastanesi // Canon 5d MkII + Canon 24-105 mm f4

Sıradaki yazı: 
Kuzey Ege'nin sahil zengini adası: Thassos (Taşöz) 


3 yorum:

  1. Burak Bey merhaba,
    Yunanistan seyahatimiz özellikle Ourounopoli araştırması için yazılarınızdan faydalandım. Ancak otoyol ücretlerinin ödemesini nasıl yapıyoruz. Bilgi paylaşabilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayşe Hanım merhabalar. Otoyol ücretleri gişelerde nakit olarak ödeniyor...

      Sil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil