14 Kasım 2012 Çarşamba

Zümrüt Ada Thassos...


Yunan adalarına defalarca gitmiş olmama rağmen Thassos Adası bu seyahate kadar ilgimi çekmemişti. Bu defa Kavala'da bir kaç gece konaklayacağım için Thassos'a gitmeye karar verdim. Ada ana karaya sadece 12 deniz mili uzaklıkta ve düzenli feribot seferleri ile ulaşım çok rahat.


Kavala - Thassos feribotu // Samsung Galaxy S2

Thassos Ferries firması (http://www.thassos-ferries.gr) Kavala'dan ve Thassos'tan günde karşılıklı 4 sefer yapıyor. Araç fiyatı 24 Euro, yolcu fiyatı ise 4,70 Euro (Ekim 2012). Feribot hareket etmeden üst güvertede yerinizi alıp, Kavala Kalesini ve şehir merkezini farklı bir açıdan izlemenizi tavsiye ederim.



Feribottan Kavala manzarası // Samsung Galaxy S2

Kavala'dan kalkan feribot yaklaşık 1 saat 15 dakika süren yolculuğun ardından Thassos'un batı kıyısında yer alan Prinos'a yanaşıyor. Prinos adanın standartlarına göre büyük bir yerleşim yeri ve sahilde güzel restoranlar var. Eğer alışveriş ihtiyacınız varsa burası adada ihtiyaçlarınızı giderebileceğiniz 3 noktadan bir tanesi. (Diğerleri Limenaria ve Limenas)


Feribottan indikten sonra ilk durak seyahat öncesi yaptığım araştırmalarda adını sıklıkla duyduğum Kazaviti Köyü. Kazaviti sanıyorum adanın en otantik, en bozulmamış köyü. Dağ eteğine inşa edilmiş taş binalar yeşilin her tonunu barındıran ağaçların arasından neredeyse parlıyor. Köye çıkan yokuş yolda zaman zaman ağaç köklerinin arasından fışkıran tatlı su kaynaklarına rastlamak mümkün. Özellikle bahar ve yaz aylarında sabah kahvesi için mutlaka mola verilmesini tavsiye ederim. (Thassos kendi tatlı su kaynağına sahip ender adalardan biri. Adaların çoğuna tatlı su ana karadan taşınıyor.)



Kazaviti Köyü // Canon 5d MkII + Canon 24-105 mm f4

Adaya ayak basıldığında dikkati çeken ilk şey uçsuz bucaksız yeşillik. Yeşilin tonu farklı olsa da adanın bitki örtüsü yoğunluk olarak Hint Okyanusu'ndaki tropik adaları aratmıyor. Genelde sahil şeridini takip eden yol adanın etrafını çepeçevre dolaşıyor ve zaman zaman içerilere girip tepelere sardırıyor. Eğer araba kullanıyorsanız tek tarafı uçurum olan yollarda dikkat edin; zira nefes kesen manzaralara bakmamak için oldukça zorlanacaksınız.



Thassos'taki yüzlerce ufak plajdan bir tanesi // Canon 5d MkII + Canon 24-105 mm f4

Adanın güneybatı ucuna gelindiğinde Limenas'tan sonra ikinci büyük yerleşim olan Limenaria'ya ulaşılıyor. Adanın tarih boyunca adının duyulmasını sağlayan 2 doğal kaynağı var: altın ve mermer. 1900'lü yılların başında Alman Speidel firması adanın madenlerini işletmeye başlamış ve Limenaria limanının hemen yanındaki tepeye "Palataki" olarak adlandırılan yönetim binasını inşa etmiş. Muhteşem manzaraya sahip bina günümüzde kültür merkezi olarak kullanılıyor. Thassos mermeri o kadar kaliteli ki, milattan önce 7. yüzyılda adaya kurulmuş heykel okulunda üretilen heykellerin ünü diğer adalara ve ana karaya yayılmakta gecikmemiş. Uzun bir süre Antik Yunan'ın bütün tapınakları ve heykelleri Thassos'tan gelen mermerler ile inşa edilmiş. Milattan önce 3. yüzyıldan milattan sonra 1. yüzyıla kadar da Romalılar bütün mermerlerini Thassos'tan ithal etmiş.



Deniz kıyısındaki evler // Canon 5d Mk II + Canon 24-105 mm f4


Eğer adada sınırlı vaktiniz varsa ve tek öğün yemek yiyecekseniz adres Limenaria'daki To Limani restoran. Mezeleri de balık çeşitleri de gerçekten inanılmaz lezzetli. Aile restoranı olan To Limani'de mutfakta anne ve gelinler, serviste ağabey ve kardeş görev yapıyor. Büyük kardeş az ama anlaşmaya yetecek kadar, oldukça aksansız Türkçe konuşuyor. Gelelim To Limani'de yediklerimize:


To Limani Restoranın içi // Samsung Galaxy S2

- Patlıcan salata

- Kabak ve havuç kızartma (Yanında yoğurt ile servis ediliyor)
- Greek salad
- Ahtapot (Güneşte kurutulmuş ahtapot, kömürde pişirilip zeytinyağı ve sirke ile servis ediliyor)
- Kalamar (Izgara kalamar bütün olarak kömürde pişirilip servis ediliyor)
- Barbun (1 porsiyonda 4 adet kızarmış barbun geliyor)
- Lüfer (3 kişiyi rahatlıkla doyurabilecek bir boyutta, ızgara olarak servis ediliyor)
- Fiyat: 65 Euro (3 kişi için toplam fiyat)

Salatasız bir sofra tabi ki olmaz... // Samsung Galaxy S2

Güneşte kurutulmuş ahtapot // Samsung Galaxy S2

Siparişimizi verdikten sonra restoran sahipleriyle sohbet ederken Türk olduğumuzu öğrendiklerinde ilk söyledikleri şey "Aaa, Yalanzi Dolma"... Kendileri için annelerinin yalancı dolma yaptığını ama eğer istersek restoranın hemen üstündeki evlerinden getirebileceklerini belirtiyorlar. Bu davete hayır demek olmaz; hala dumanı tüten, yanında yoğurt ile servis ettikleri yalancı dolma gerçekten mideleri bayram ettiriyor. Hesabı ödeyip kahvelerimizi yudumlarken adet olduğu üzere masamıza getirilen, bu defa Thassos'a özgü reçelimsi tatlımızı yiyerek yeniden yola koyuluyoruz.


Yalancı dolma // Samsung Galaxy S2


Izgara kalamar // Samsung Galaxy S2


Turunç, incir ve çilek tatlısı // Samsung Galaxy S2

Prinos'tan beri saat yönünün tersine yaptığımız yolculukta Limenaria'dan sonrası genellikle plaj ve tatil köyü. Kalami Beach, Grand Beach gibi bembeyaz kumsalı, türkuaz, mavi ve yeşilin tonlarında denizi olan muhteşem plajlarda yaz aylarının keyfini çıkartmak mümkün. Uyarmakta fayda var, yaz aylarında feribot da dahil her türlü ayarlamayı çok önceden yapmak gerekiyor. Ada, daha güneydeki adalar kadar olmasa da özellikle İngiliz ve Alman turistler arasında çok popüler.

Kuzeye, adanın en büyük yerleşimi olan Limenas'a giden 50 km.lik yolda çok geniş zeytin bahçeleri var. Prinos'ta feribottan indiğimizden beri yakınından geçtiğimiz zeytinlikler çok ilgimizi çekiyor çünkü adadaki ağaçlar Türkiye'de görmediğimiz kadar bol ve iri meyvelere sahip. Adanın özelliklerinden biri olan verimli zeytinliklerin bir çoğu Athos Dağı'nda bulunan manastırlara aitmiş. 

Adanın kuzeyindeki Limenas, Thassos'taki son durağımız; bu defa Limenas'tan feribota binip Kavala'ya 40 km. mesafedeki Keramoti'ye geçiyoruz. Bu feribot hem Kavala feribotundan daha ucuz, hem de Limenas - Keramoti arası sadece 40 dakika sürüyor. Keramoti'de feribotta indikten sonra yol, bir kuş cenneti ve RAMSAR alanı olanı Nestos Delta ve Büyük İskender Havaalanı'nın yanından geçtikten sonra Kavala su kemerinin altından şehir merkezine iniyor...


Kavala - Thassos feribotu // Canon 5d Mk II + Canon 24-105 mm f4



Not: Blogun "Video" bölümünden "Thassos'ta bir gün..." filmini izleyebilirsiniz...

Sıradaki yazı:
Halkidiki'nin gizli köşesi Ouranoupolis ve Kuzey Ege'nin kalbi Selanik

1 yorum:

  1. Verdiginiz bilgiler ve nefis resimler icin tesekkurler. O kadar ozendim ki, iki gun sonra gidiyorum. Tebrikler.bener turan

    YanıtlaSil